

تعریف تصمیم : تصمیم ، عبارت است از نتیجه و پایان یک فرآیند. فرآیندی که داده ها و اطلاعات موجود در مورد موضوعی را، در جریان تجزیه و تحلیل قرار داده و از ترکیب مناسب آنها، به استراتژیهای مورد نظر و بهترین راه حل می رسد. معهذا، پایان یک فرآیند میتواند شروع فرآیند دیگری باشد. بعبارت دیگر اخذ یک تصمیم ممکن است مقدمه ای باشد بر اخذ تصمیم یا تصمیم های دیگر.
اتخاذ تصمیم توسط فرد یا مدیر یک سازمان، برای کسب یک هدف یا هدفهای معینی می باشد. هدفهای یک سازمان عبارت است از سود آوری، بهرهوری ، ابتکار و توسعه، بازاریابی،تامین منابع مالی، توسعه و افزایش کارآیی مدیریت،کارمندان و مسئولیت سازمان در مقابل جامعه.
از آنجا که تصمیم گیری صحیح بعنوان مهمترین وظیفه و مسئولیت اصلی یک مدیر مطرح میشود، لذا باید تصمیمات مناسب برای موضوعات پیچیده را با ساده نمودن و هدایت مراحل تصمیمگیری اتخاذ کنیم.
بیشتر افراد بر این باورند که زندگی آنقدر پیچیده است که جهت حل مسائل آن باید به شیوه های پیچیده تفکر روی آورد با این وجود فکر کردن حتی به شیوه های ساده نیز مشکل است. پس اگر بررسی چند ایده ساده در یک زمان، نیازمند تلاش زیاد باشد چگونه میتوان مسائل پیچیده را درک نمود. آنچه ما بدان نیازمندیم شیوه برای فکر کردن نیست زیرا حتی تفکر ساده خود بسیار مشکل ساز است و باید چارچوبی وجود داشته باشد که ما را قادر سازد تا در خصوص مسائل پیچیده به شیوه ای ساده بیاندیشیم.از این رو است که تکنیکهای تصمیمگیری مطرح می گردند.
مراحل فرآیند تصمیم گیری
۱٫ فرآیند تصمیمگیری با تعیین و مشخص کردن مساله شروع میشود و ضرورت تصمیمگیری به پذیرش هیات مدیره بستگی دارد. لذا هیات مدیره باید بتواند شکاف بین آنچه برنامه ریزی شده و آنچه عملاً وجود دارد را تشخیص دهد.
۲٫ پس از این که نیاز به تصمیم مشخص شد، مدیران باید معیارهای تصمیم را مشخص کنند که این امر مستلزم تعیین عوامل مهم در تصمیمگیری است.
۳٫ باید معیارها را با توجه به درجه اهمیت آنها در تصمیمات متوازن کرد.
۴٫ مدیر باید از راههایی که ممکن است او را در حل مساله کمک کند فهرستی تهیه کند و از ارزیابی تمام راه حلها اجتناب ورزد. این کار در واقع توانایی او را در درک راه حلها نشان می دهد.
۵٫ در این مرحله مدیر باید هر یک از راه حلها را ارزیابی کند.
۶٫ مرحله نهائی انتخاب بهترین راه حل می باشد.
عوامل موثر در فرآیند تصمیم گیری:
برای درک چگونگی اتخاذ یک تصمیم باید عواملی که در این فرآیند موثر واقع میشوند را مورد مطالعه و بررسی قرار داد:
۱٫ عوامل محیطی:
الف. سیستم فرهنگی
ب. سیستم اقتصادی
ج. سیستم سیاسی _ اجتماعی
د. عوامل تکنولوژیکی
ه. سایر عوامل مانند جمعیت و …
۲٫ عوامل درون سازمانی :
الف. کوچکی و بزرگی سازمان
ب. ساختار سازمانی
ج. کنترل سازمانی
د. ارتباط سازمانی
ه. نقش رهبری
و. نقش گروهها
۳٫ عوامل فردی :
الف. ادراک و تبیین
ب. شناخت و آگاهی
ج. هوش، تجربه، تحصیلات
د. شخصیت
ه. انگیزه
و. ارزشها و باورهای فرد
هزینه این دوره برای اعضای اتحادیه رایگان بوده و هزینه این دوره خارج از محل اتحادیه مبلغ ۵۰۰ هزار تومان می باشد.