

موبایل یا همان تلفن همراه که یکی از پیشرفتهای شگرف در قرن حاضر و در زمینه علم ارتباطات میباشد هم اکنون به مرحلهای رسیده است که تقریباً در تمامی جوانب زندگی بشر رخنه نموده و به طور قطع میتوان ادعا نمود بدون وجود سیستمهای مخابراتی علیالخصوص تلفن همراه در جوامع کنونی کاری سخت و دشوار خواهد بود. این سیستم پیچیده مخابراتی از سه رکن اصلی تشکیل شده است:
-
Mobilesystem یا گوشی تلفن همراه یا همان موبایل با طرحها و مدلهای مختلف
-
Simcard:subscribe identity madule یا یک مجموعه ازIC ها یا تراشههای الکترونیکی که قابلیت ثبت یک سری اطلاعات جامع و کامل را در خود دارند به عنوان مثال: رمزهایی همانند pin:personal identify numberو کلیه اطلاعات شبکه و کاربر برای برقراری ارتباط Puk:personal unlocker key
-
شبکههای مخابراتی تلفن همراه: در این شبکه مجموعه ای از عوامل همانند آنتنهای مخابراتی ( BTS) – محل ثبت اطلاعات سیمکارت (HLR) – محل ثبت شماره سریال گوشی
از منظر علمی موارد ۲ و ۳ ۱۰۰% سیستمهای مخابراتی بوده ولی در مورد ۱ میخواهیم بحثی داشته باشیم که آیا گوشی تلفن همراه سیستمی مربوط به مخابرات، فناوری it و یا سیستمی صوتی و تصویری میباشد؟ برای راهاندازی و استفاده صحیح از یک دستگاه تلفن همراه سه رکن اصلی که در بالا متذکر شدیم در کنار هم بایستی فعال گردند یعنی گوشی موبایل بدون سیمکارت و بدون شبکه مخابراتی در حد اسباببازی بیش نیست. سیستم تلفن همراه یا گوشی موبایل بر دو پایه سخت افزار و نرمافزار فعال میگردد که در صورت ایجاد اشکال در هر بخش آن گوشی عملکردی نخواهد داشت. در سخت افزار تلفن همراه سه مدار اصلی موجود میباشد مدار digital base band که عملکردهای اصلی و کنترلی را دارند. مدار audio frequency که برای ارسال و دریافت صوت به کار میرود ولی اصلیترین و سیستمی یا مداری که موبایل از سایر دستگاههای الکترونیکی صوتی و تصویری و کامپیوتر مجزا مینماید فقط مدار ارتباط مخابراتی موبایل یا مدار RF میباشد که بر پایه ارسال و دریافت فرکانس مدوله شده که وظیفه جابجائی سیگنالهای پیام (مکالمات، SMS، MMs، Data و …) را برعهده دارد عمل مینماید. بدون سیستم مدار مخابراتی RF موبایل فقط در حد یک وسیله برای تماشای فیلم عکس و یا موزیک میباشد و یا در حد ارتباط با ADSL که آنهم در شرایطی در صورتیکه شبکه مخابراتی فعال نباشد قابلیت دسترسی به اینترنت نیز مهیا نمیباشد پس لزوم و اهمیت اینکه موبایل یا گوشی تلفن همراه بایستی یکی از ارکان سیستمهای مخابراتی بوده و مرتبط به هیچیک از سیستمهای الکترونیکی دیجیتال نمیباشد، مشخص میگردد. همینطور نرمافزارهای خاص مورد استفاده از تلفن همراه نیز خاص این دستگاه طراحی شدهاند البته جز مواردی که برروی PC نیز نصب میگردد به عنوان مثال MAC یا سیمولاتور اندروید پس از نرمافزارهای سیستم عامل تلفن همراه فقط خاص این دستگاه بوده و از طریق دستگاههای واسطه همانند BOX و یا نرمافزارهای رابط قابلیت نصب برروی موبایل را دارند . خاص بودن تلفن همراه باعث شده که مهندسان تعمیرکاران و تکنیسنهایی که برروی سیستمهای الکترونیکی دیگر همانند PC /LAPTOP یا سیستمهای صوتی و تصویری فعالیت میکنند نتوانند به راحتی به تعمیر ارائه خدمات این سیستمها بپردازند.
مگر در صورت برقراری دورههای آموزشی خاص امکانپذیر میباشد در گذشتهای دور یک تعمیرکار دستگاههای صوتی و تصویری با داشتن یک هویه و یا حداکثر یک مولتیمتر یا منبع تغذیه اقدام به تعمیر این نوع دستگاهها میکرد. در صورتیکه در حیطه خدمات پس از فروش تلفن همراه یک تعمیرکار یا یک محیط تعمیراتی بایستی در در وهله اول ESD بوده دستگاههای تعمیراتی حرفهای همانند BGAREMOVER، اسپکتروم آنالایزر ، اسیلوسکوپ ، رادیو TESTER ، هیتر، لوپ و … در زمینه سختافزار، انواع BOX با کابل، نرم افزارهای واسط در حیطه نرمافزار را بایستی فراهم نموده یا بتوانند اقدام به این امر نمایند. البته این لوازم در کنار آموزش دورههای حرفهای تعمیراتی در مراکز معتبر علمی و تخصصی کارآمد میباشند. حال با توجه به نکات مطروحه در بالا می خواهیم بررسی کنیم آیا فروش و خدمات پس از فروش تلفن همراه دو امری کاملا جدا یا کاملا وابسته به یکدیگر می باشند؟ به عنوان مثال یک فروشنده که در زمینه تلفن همراه فعالیت مینماید را در نظر بگیریم یک مشتری با مراجعه به این فروشگاه نسبت به خرید یک SMARTPHONE یا تبلت اقدام مینماید. بلافاصله بعد از خرید گوشی موبایل نیاز به نصب سیمکارت و تست دستگاه است. آیا میشود بدون نصب سیم کارت و تست دستگاه و آیتمهایی همانند TOUCH،LCD ، spk، micگوشی به فروش برسد ؟ در مرحله بعد نیاز به تست سیستمهایی همانند mmc card، wi-fi ، دوربین و قسمت هایی همانند Bluetooth میباشد. آیا بدون نصب سیم کارت یا active نمودن گوشی این امر محقق میگردد ؟ در مرحله بعد نیاز به نصب برنامههای جانبی همانندGame ، Apps، مفاتیح، قرآن مجید، .. میباشد. آیا بدون نصب سیمکارت و activation این امر ممکن است ؟ کلیه موارد ذکر شده به مانند نصب سیمکارت ، فعال سازی ، نصب برنامه و تست گوشی مربوط به خدمات پس از فروش است حال با ذکر این سوال که در یک فروشگاه آیا میشود فروش در یک فروشگاه و خدمات در محل دیگر انجام پذیرد ؟ پس با ذکر این نکته مکمل بودن و وابستگی فروش و خدمات پس از فروش و خدمات پس از فروش مسجل میگردد حال مشتری خواهان نصب برچسب محافظ LCD، قاب محافظ گوشی و یا هندزفری Blutooth باشد. آیا بایستی به فروشگاه دیگری ارجاع گردد یا در همان محل بایستی خدمات پس از فروش نیز به وی ارائه گردد صد البته کلیه موارد مذکور بایستی در یک فروشگاه انجام میگردد که هم اکنون نیز در بطن بازار و فروشگاههای خرد وکلان شهر این عمل در یک جا انجام میشود پس جدائی فروش و خدمات پس از فروش و ارائه لوازم جانبی امری غیر ممکن و در اصل غیر کارشناسانه میباشد که تبعات آن باعث از هم گسیختگی بازار و صنف نیز خواهد شد. حال جدا نمودن سیستم مخابراتی تلفن همراه (گوشی ، لوازم جانبی، تعمیرات ، خدمات پس از فروش و قطعات اصلی ، لوازم تعمیرات نرم افزار و سختافزار) از مجموعهسیستم های مخابراتی که بسان جدا نمودن فرزندی از دامان خانواده می باشد صحیح است؟ خانواده بزرگ مخابرات با رشد و توسعه کنونی لازم و ملزوم یکدیگرند به عنوان مثال : در سیستمهای voip یا cip که سیستمهای پیشرفته مخابراتی هستند وجود سیستم های سانترال ، تلفن ثابت، تلفن همراه، در کنار یکدیگر امری بسیار مهم در استفاده از این تکنولوژیهای جدید می باشد پس جوابی قانع کننده در زمینه سوال اصلی که تلفن دستگاهی مخابراتی است را دریافت نمودیم.
حال این سوال را به آراء عمومی میگذاریم
